Immunförsvaret

IMMUNFÖRSVARET


Den inbyggda läkekraften


Ett väl fungerande immunförsvar är bästa motståndet mot infektioner, oavsett om de orsakas av bakterier, virus, svampar eller parasiter. Immunförsvaret kan vara nedsatt p.g.a. olika yttre och/eller inre faktorer, t.e.x; emotionell stress, fysiska stressfaktorer såsom otillräcklig sömn, överträning, miljö och kemisk exponering, UV och andra typer av strålning, virala eller bakteriella infektioner, vissa läkemedelsbehandlingar, blodtransfusioner och kirurgi . Maten och fodret har också en stor inverkan på immunförsvaret.

Öka förutsättningarna för en bra grundhälsa, vad kan man göra?

Minimera stress

Hur och när någon upplever stress är väldigt individuellt. Men vi kan t.ex. försöka hålla en lagom balans mellan vila, träning och motion. Vad som är lagom är förstås också beroende på individ, men genom att vara observant lär man sig att känna igen sina egna signaler eller se när den egna hunden upplever stress och vad den klarar av och behöver för att återhämta sig. Kontinuerlig stress bryter ner immunförsvaret och orsakar på sikt fysisk sjukdom.


Bra kost

Av samma anledning som att vi människor inte mår bra av att i längden bara äta industritillverkad mat, så gör inte våra djur det heller. Därför är det viktigt att äta så bra som möjligt och att även erbjuda våra djur en hälsosam kost.


Att erbjuda hunden och katten färsk, icke värmebehandlad mat utan tillsatser är inte så svårt och krångligt som ofta hörs från olika håll. Ju bättre foder vi ger, desto bättre livskraft. Och därmed ökar också motståndskraften mot infektioner och annat.


Undvikande av kemikalier och strålning

Vissa saker är svåra, för att inte säga omöjliga att undvika. Men det finns sådant som vi kan påverka, exempelvis om vi ska använda fästingmedel och om vi väljer att vaccinera.


Man kan också undvika att ha, både sin egen, och djurets liggplats i närheten av mobilladdningsplats eller WiFi.

Det går förstås att göra hemmet strålningsfritt med kabeldragning, men om man inte vill det, så kan man i alla fall stänga av WiFi nattetid. Helst bör man stänga av sin mobil också på natten, men man kan åtminstone lägga den i ett annat rum än där man själv och djuren sover. 


För hanhundar kan t.ex. löptikar vara en stor källa till stress. Elvis har här  hoppat upp i handfatet och försöker rymma ut genom badrumsfönstret, ett par meter upp, med en önskan om att  jaga ifatt en löpande tik. 


(vilket inte är stressfritt för en matte heller...)