Kost

VAD SKA HUNDEN ÄTA?

Det finns förmodligen lika många uppfattningar om hundfoder som det finns hundägare. Ska man välja torrfoder, BARF, fryst färskfoder, laga egen hundmat, låta hunden äta rester från vårt bord?


Det finns en uppsjö av olika fabrikanter som erbjuder färdig hundmat i olika prisklasser och förstås av varierande kvalitet. Med andra ord är det svårt att välja och också svårt att veta om något foder är bättre än något annat.


Ett fåtal hundar klarar att äta torrfoder ett helt liv och samtidigt bibehålla  hälsan. Andra får stora problem just pga att de bara äter torrfoder. Det kan t.ex. handla om hudproblem som klåda och utslag, återkommande infektioner, allergisymtom, problem med mage-, tarm, leder, päls, tänder etc. Och för många hundar är övergången från torrfoder till färsk mat vad som krävs för att de ska bli fria från sina problem.


Den som har möjlighet och ork skaffar en stor frys och åker till slakteriet och införskaffar köttrester, inälvor såsom lunga, lever, vom, hjärta, halsar och köttiga ben (BARF). Vissa väljer att även komplettera med frukt och grönsaker, men de flesta som råfodrar verkar i alla fall vara överens om att spannmål inte är något som en hund behöver.


Jag hör ofta hussar och mattar som undviker just färsk mat på grund av att de tänker att det är svårt och krångligt att sätta sig in i vad hunden har för näringsbehov, plus att de är rädda för att göra fel. Men idag är det tvärtom ganska lätt att utfodra sin hund med bra mat. För den som inte vill eller har möjlighet att själv fixa maten så erbjuder flertalet fabrikanter färdig fryst obehandlad mat. Man tar helt enkelt bara ut en lagom stor förpackning ur frysen, tinar upp och serverar! Enkelt!


Det funkar dock inte för alla. Den färdiga maten innehåller ibland för mycket fett eller för mycket protein, vilket inte alla hundar klarar av. Ofta innehåller de också syntetiska vitaminer som inte alltid är av godo.

Om hunden själv får välja! Rasmus gnager förnöjt på sin stora knota. Tänderna blir fina och tuggbehovet blir tillfredsställt.

För hundar som har problem med mage och tarm är kosten av största vikt att se över. Långvarig felaktig kost kan vara en orsak till många problem, t.ex. hudproblem som klåda, utslag och eksem, problem med öron och hals, diarré etc.

Homeopatisk behandling  i tillägg skyndar på läkningen så att kroppen återfår sin balans.

VAD SKA KATTEN ÄTA?

När det gäller katter så är urvalet på färsk färdig mat inte lika stort i handeln. Katter är ju oftast lite större finsmakare än vad hunden är och brukar därför inte vara helt nöjd med att äta samma mat som hunden. Så länge det inte är rent kött kanske då. Och det är precis det som en katt behöver. Kött! Utan aminosyran taurin, som finns i kött, så klarar sig inte katten.


De flesta torrfoder till katt innehåller stora mängder spannmål, något som en katt inte behöver. Det börjar dock att dyka upp anpassad mat även till katter. 


En katt som har möjlighet att gå ut och fånga sin egen mat mår troligen allra bäst. En av katterna som bor här, som kommit hit som vildkatt, föredrar att i princip alltid fånga sin egen mat framför det som serveras här och hon har den absolut finaste pälsen, är i väldigt god form och har aldrig varit sjuk.

Färskare blir det inte! Sonja 7 veckor verkar gilla sorken som mamma Lisbeth har tagit in till sina ungar. Hon började med att ta in en död mus, nummer två blev en halvdöd sork och nästa gång var utmaningen total, en levande! Det var spännande att studera hur pedagogiskt och klokt hon lärde sina små att jaga och äta mus och sork.

Länkar om kost, och näringslära


BARF i Focus

Om Biologisk Anpassad Rå Föda (BARF) för hund, katt och iller.


BARF World

En amerikansk sida om BARF.


Exempel på färskfoder


Nordic Hundfoder

Ett svenskt fryst färskfoder gjort på svenska råvaror.


Vom & Hundemat

Ett norskt fryst färskfoder gjort på norska råvaror.


MUSH Vaisto (BARF-foder)

Ett finsk fryst färskfoder gjort på finska, svenska och norska råvaror.


Bravo Hundfoder

Ett svenskt fryst färskfoder gjort på svenska råvaror.


Fodax

Ett svenskt fryst färskfoder med spannmålsfria alternativ.


Sund hundmat

Fryst färskfoder där proteinslag aldrig blandas. Bra för dig som t.ex. gör allergiutredning.


Observera att detta bara är några få exempel, då det idag finns många foder på marknaden. Jag föredrar kött från framför allt svenska djur och särskilt gräsuppfödda (som ej matas med spannmål).


Vissa slakterier kan tillhandahålla både kött, inälvor och ben.

Artiklar


Puppyhood diet as a factor in the development of owner-reported allergy/atopy skin signs in adult dogs in Finland

En finsk studie som visar att små valpar som fått rått kött och matrester i tillägg verkar ha minskad risk att få hudproblem som vuxna. (First published: 14 July 2021)


Is pet food actually POISONING our dogs?

En artikel från 2010 i Daily Mails nätupplaga


Tips på böcker


Min hund vill ha riktig mat

Anne-Li Strand

Give your dog a bone

Ian Billinghurst

The BARF Diet: Raw Feeding for Dogs and Cats Using Evolutionary Principles

Ian Billinghurst


-Skulle man kunna få smaka?

- Lägg av!

Homeopati


Både akuta och kroniska besvär botas milt och effektivt. Fysiska åkommor, såväl som psykiska, känslomässiga och mentala problem behandlas, hos både människor och djur.

Hund- & ägarsupport


Du kan få hjälp med utredning, rådgivning och privatträning. Vi har också träffar där vi fokuserar på ägare och hund tillsammans, med fokus på samvaro och individuell problemlösning.

Hundpensionat


Här tar vi emot hundar i liten skala. De bor i huset med våra övriga hundar. 

På nyår tar vi emot skotträdda hundar och dess ägare, då det är tyst, lugnt och skönt här.