Hund- & ägarsupport

HUND- & ÄGARSUPPORT

Utredning  vid problem, rådgivning och privatträning!

I Sverige finns nästan 1,2 miljoner registrerade hundar och över 800 000 hundägare. Men samhället är, trots alla dessa hundar och hundägare, inte anpassat att helt kunna ta hänsyn till hundarnas specifika behov. Det gäller förstås djur generellt, men för hundar som ska samexistera med oss i vår vardag så blir det nog extra tydligt. Det innebär ju att de ibland tvingas förhålla sig till saker och situationer som går emot deras natur, vilket kan leda till känslor och reaktioner som påverkar hunden negativt, men också dem som står hunden nära..

De har ju också beteenden som är helt naturliga och livsviktiga i ett flockliv, men som kan ställa till det för oss människor.


Så förutom att det förstås kan bli en utmaning för hunden så gäller ju det även den husse/matte som lever tillsammans med en hund som t.ex. är livrädd för höga oväntade ljud, när man bor granne med en byggarbetsplats, en hund som vaktar och skäller så fort hissdörren slår igen eller någon går i trappan utanför lägenheten, en hund som ylar nätterna igenom eller rymmer när någon av granntikarna löper, en hund som skäller och gör utfall vid alla hundmöten, en hund som i ren iver och glädje välter grannbarnen när de kommer cyklande på grusvägen, en hund som på egen hand drar på älgjakt i skogen i fyra timmar, en hund som jagar bilar, cyklar, mopeder och kanske till och med nafsar efter bildäck och fötter, en hund som inte kan vara ensam utan ylar, river ner saker och tuggar sönder möbler, en hund som glatt tuggar i sig allt från nedtrampade tuggummin till kattbajs, eller ännu värre - rullar sig i det. Många känner säkert igen någon av dessa situationer och vet inte hur man ska komma vidare. Men eftersom vi valt att ha hundar i våra liv så vilar ju det stora ansvaret på oss att också få det att funka för hundens bästa.

Välkommen att höra av dig med det som just du upplever problematiskt i samvaron med din hund. Vilka emotioner och nedärvda beteenden som ligger bakom hundens agerande är viktigt att försöka reda ut som ett första steg. Låt säga att en hund uppvisar ett aggressivt beteende, då kan det t.ex. ligga en känsla av osäkerhet, rädsla, frustration eller ilska bakom. Men vad är det då i sin tur som orsakar det och vad kan vi göra åt det? Många gånger kan det räcka med att just förstå orsak och samband för att man ska se saken i ett annat ljus och kanske man inte längre då upplever det som ett stort problem. Andra gånger krävs det lite mer och man behöver utrusta sig med en stor dos empati, tålamod och engagemang för att komma vidare.


Ofta spelar våra egna känslor och tidigare erfarenheter också en stor roll i sammanhanget. Låt säga att man har en hund som vrålande kastar sig ut i kopplet mot grannens söta mops vid varje möte. Det kan ju minst sagt kännas pinsamt och kanske man helt enkelt skäms över hundens uppförande eller börjar fundera på hur man uppfattas som hundägare. Och för varje gång det händer så byggs det upp en större och större rädsla för att det ska hända igen och så är den onda cirkeln igång. Till slut kan det få ohållbara konsekvenser i vardagen. Någon kanske till slut väljer att klättra in genom fönstret på baksidan av huset för att undvika att stöta på grannen och hans mops. Någon annan kanske upplever en så stark frustration över situationen att man tar tag i hunden för att få den att sluta, vilket med största sannolikhet i stället förstärker just den känslan och det beteende man vill förhindra. Just i stundens hetta han det vara svårt att vara neutral och pedagogisk och därför kan det underlätta att ha en färdig handlingsplan med förebyggande och alternativa åtgärder till hands.


Ibland är det väldigt små förändringar som ska till för att göra stor skillnad både för hunden och människan. Ibland tar det lite längre tid och kanske är det nödvändigt med förändringar som får stora konsekvenser för alla.


Homeopati och beteende

I vissa fall kan det t.ex. ligga så starka emotioner bakom ett beteende att det kan vara svårt att nå fram med vanliga förändringar. Då kan homeopatisk behandling komma ifråga som ett komplement, för att på ett milt och effektivt sätt hjälpa till att lösa upp t.ex. panikångest, separationsångest eller annat som gör att hunden (eller människan för den delen) blir blockerad. Symtom orsakade av chockerande händelser och trauman kan med fördel behandlas med homeopati eftersom det verkar på djupet av individen. Homeopati i kombination med en väl genomtänkt handlingsplan kring det problem man vill lösa är ofta väldigt effektivt.

Veterinär

Att ett förändrat beteende orsakas av smärta och/eller sjukdom är väldigt vanligt och om det finns sådan misstanke måste det förstås  ibland utredas vidare av t.ex. veterinär.


HUND OCH MÄNNISKA TILLSAMMANS


Två dagar - en övernattning

Aktivitets- och problemlösardagar

Under dessa dagar ägnar vi oss åt att fördjupa oss i varje deltagares problem och önskemål om förändring. Men vi ska inte bara lösa problem, utan också göra massor med saker som hundar tycker är roligt. T.ex. nosövningar, som att spåra (vilt eller person), lära sig att urskilja en specifik doft,  klättra i berg, gå härlig skogspromenader, leta saker eller människor, titta på höns, leka i bollhav med mera.


På kvällen äter de som vill en gemensam middag, utbyter tankar, berättar historier, pratar om livet och umgås.


Övernattning sker i en stuga med fyra bäddar, en dubbelsäng och två enkelsängar.

Så max 4 deltagare. Och då är det förstås en fördel om två av dessa är ett par eller nära vänner och kan tänka sig att sova i samma dubbelsäng.


- 100% fokus på dig och hunden under dessa dagar.

- Support och verktyg för förbättrad relation mellan dig och hunden.

- Problemlösning.

- Skogspromenader och avkoppling i lugn och tyst miljö..

- Äventyrspark för hunden.

- Övernattning i egen stuga med möjlighet till helpension.Övriga aktiviteter

I tillägg kan även andra aktiviteter ingå i vistelsen, allt efter önskemål. Till exempel: homeopatisk konsultation, Bowenbehandling, yogapass, meditation, Qi Gong.


Följande datum finns tillgängliga

00/00 2024 (ankomst) - 00/00 2024 (avfärd)

00/00 2024 (ankomst) - 00/00 2024 (avfärd)

00/00 2024 (ankomst) - 00/00 2024 (avfärd)

Här kan du hitta Haqihanas selar.

Perfekt passform tack vare inställning på fem punkter.


Extra långa selar

För vinthundar och andra raser med lång rygg.


Dubbla bröstband

För t.ex. smarta hundar som lätt tar sig ur en sele

Varför sele är att föredra framför halsband

Se vad som händer i hundens kropp